Tandundersøgelse

Hvornår har din hest sidst fået ordnet tænder?

Tjek minimum 1 gang om årligt
Heste bør få en mundhuleundersøgelse minimum 1 gang årligt. Dette skyldes at heste har hypsodonte tænder som bryder frem fra kæben gennem hele livet. Dette er smart fordi hestens tænder kan holde til det slid, som de udsættes for, når hesten tygger sit foder. Hestens tænder slides 2-3 mm ned hvert år og bryder frem med samme hastighed. Tændernes slid kan ændre sig igennem livet; hesten kan slide skævt, tandspidser kan dannes og evt. give sår i kinderne. Ved at undersøge hesten 1 gang om året, kan vi opdage disse uhensigtsmæssige slidmønstre og korrigere dem om nødvendigt. Det giver en hest der kan udnytte næringsstofferne i sit foder bedre, en hest der er mere komfortabel med at skulle have bid i munden samt øget velfærd for hesten. 

Bedøvelse, lys, spejl og skyllet mund
Når vi undersøger din hest, kigger vi ikke kun efter tandspidser, men vi ser efter hvordan hesten tygger og om der er ubalancer på tyggefladen, kroge eller ramper som skal rettes til. Derudover kigger vi efter tegn på caries, diastemer (mellemrum) eller anden sygdom i tænderne som kræver behandling.
For at kunne se disse forandringer kræver det en bedøvet/beroliget hest, godt med lys, et spejl og en skyllet mund. Se billederne nedenfor for at se en skyllet hestemund med lys samt uskyllet uden lys.

Den moderne mundhuleundersøgelse og tandraspning kræver en del udstyr. Det gør det, for at vi kan undersøge og behandle hestene på bedste vis. Når vi kommer ud til jer i stalden, starter vi med at bedøve din hest. For at kunne undersøge munden grundigt, krævet det at hesten og hestens tunge er stille og derfor er det nødvendigt at have hesten bedøvet. Hesten får en mundspærre på, munden skylles og derefter undersøges den. Ved behov for korrigering af tænderne bruger vi en motordrevet tandrasp da denne giver mulighed for en bedre og mere detaljeret korrigering af tænderne.